NFT

NFT ( Değiştirilemez Jeton ) Konuşalım Biraz Kısım 1

NFT son dönemin gerçekten popüler olan konularından birisi, yeni olduğu düşünülsede 2014’den beri aslında hayatımızdan olan bir konu diyebilirim. Bu NFT yine bir kaç blog yazısı halinde olacak diyebilirim ve bu seri yazı içerisinde sizlere NFT Nedir? Tarihçesi? Detayları ve nereden alıp satabilirsiniz gibi konulara değinmek istiyorum.

Öncelikle en çok haber yapılan NFT’yi şuraya bırakalım. Bu eser Mike Winkelmann, nami diğer Beeple’in bir çalışması ve ismi ” Everydays — The First 5000 Days ” ayrıca bu NFT 69.3 milyon dolara satıldı.

Top-10-Most-Expensive-NFTs-Ever-Sold NFT ( Değiştirilemez Jeton ) Konuşalım Biraz Kısım 1

Şimdi ufak ufak yazımıza başlayalım isterseniz;

Tanım

NFT, blok zinciri adı verilen ve alınıp satılabilen bir dijital defterde saklanan bir veri birimidir. NFT, belirli bir dijital veya fiziksel varlıkla (bir dosya veya fiziksel bir nesne gibi) ve varlığı belirli bir amaç için kullanma lisansıyla ilişkilendirilebilir. Bir NFT dijital pazarlarda alınıp satılabilir. NFT ticaretinin hukuk dışı doğası, genellikle, yaptırım için hiçbir yasal dayanağı olmayan, çoğu zaman bir statü sembolü olarak kullanmaktan biraz daha fazlasını veren, varlık üzerinde gayri resmi bir mülkiyet değişimi ile sonuçlanır.

NFT’ler kriptografik belirteçler gibi işlev görür, ancak Bitcoin veya Ethereum gibi kripto para birimlerinin aksine, NFT’ler karşılıklı olarak değiştirilemez, dolayısıyla takas edilemez. Tüm bitcoinler eşit olsa da, her NFT farklı bir temel varlığı temsil edebilir ve bu nedenle farklı bir değere sahip olabilir. NFT’ler, blok zincirleri, bir veri kümesini tanımlayan bir dizi karakter olan kriptografik karma kayıtlarını önceki kayıtların üzerine dizerek tanımlanabilir veri blokları zinciri oluşturduğunda oluşturulur. Bu kriptografik işlem süreci, NFT sahipliğini izlemek için kullanılan bir dijital imza sağlayarak her bir dijital dosyanın kimlik doğrulamasını sağlar.

Telif hakkı

Bir NFT’nin mülkiyeti, tokenin temsil ettiği dijital varlığa doğal olarak telif hakkı veya fikri mülkiyet hakları vermez. Birisi işini temsil eden bir NFT’yi satabilirken, NFT’nin sahipliği değiştiğinde alıcı mutlaka telif hakkı ayrıcalıkları almaz ve bu nedenle orijinal sahibin aynı eserden daha fazla NFT oluşturmasına izin verilir. Bu anlamda, bir NFT yalnızca bir telif hakkından ayrı bir mülkiyet kanıtıdır. Hukuk bilgini Rebecca Tushnet’e göre, “Bir anlamda, alıcı sanat dünyasının edindiğini düşündüğü her şeyi alır. Açıkça devredilmediği sürece, temeldeki çalışmanın telif hakkına kesinlikle sahip değildir.”

Şunu eklemek isterim ki örneğin ben Mintable’da kızımın yapmış olduğu boyamaları NFT formatına çevirdim ve satılığa çıkarttım, bu süreçte listelemeniz yapılırken isterseniz tüm boyamanın satışını karşı tarafa devrede bileceğiniz gibi isterseniz de sadece kullanımını verebilirsiniz. Bu örnek içinde satın alan kişi satışına devam etse bile Mintable üzerinde her satıştan ürün sahibi olarak %10 bir ücret otomatik olarak banada gelecek.

Arya’nin NFTleri Mintable adresime veya Bloğumun Arya Arven’in NFT Albümü sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Belli mi olur belki ilk satın alımı siz yaparsınız.

Screen-Shot-2022-01-30-at-14.11.47-755x1024 NFT ( Değiştirilemez Jeton ) Konuşalım Biraz Kısım 1
Arya’nın NFTleri

Tarihçe


Bilinen ilk “NFT”, Quantum Kevin McCoy ve Anil Dash tarafından Mayıs 2014’te yaratıldı ve McCoy’un eşi Jennifer tarafından yapılan bir video klipten oluşuyordu. McCoy, videoyu Namecoin blok zincirine kaydettirdi ve New York’taki New Museum’da Seven on Seven konferansı için canlı bir sunum sırasında 4 dolara Dash’e sattı. McCoy ve Dash, teknolojiyi “para kazandıran grafikler” olarak adlandırdı.

Değiştirilemez, takas edilebilir bir blok zinciri işaretçisi, zincir üstü meta veriler (Namecoin tarafından etkinleştirilir) aracılığıyla bir sanat eseriyle açıkça ilişkilendirildi. Bu, diğer blok zincirlerin ve Karşı Tarafın çok birimli, değiştirilebilir, meta veri içermeyen “renkli madeni paraları” ile zıttır.


Ekim 2015’te, ilk NFT projesi Etheria, Ethereum blok zincirinin piyasaya sürülmesinden üç ay sonra, Ethereum’un ilk geliştirici konferansı olan Londra’daki DEVCON 1’de başlatıldı ve gösterildi. Etheria’nın 457 satın alınabilir ve takas edilebilir altıgen karosunun çoğu, NFT’lere olan ilginin yenilenmesinin bir satın alma çılgınlığına yol açtığı 13 Mart 2021’e kadar beş yıldan fazla bir süre satılamadı. 24 saat içinde, her biri 1 ETH’ye (lansman sırasında 0,43 ABD doları) sabit kodlanmış mevcut sürümün ve önceki bir sürümün tüm kutucukları toplam 1,4 milyon ABD dolarına satıldı.

“NFT” terimi, o yıl çeşitli NFT projelerinin başlatılmasının ardından ilk olarak 2017’de Ethereum GitHub aracılığıyla önerilen ERC-721 standardı ile geçerlilik kazandı.

2017 çevrimiçi oyunu CryptoKitties, takas edilebilir kedi NFT’leri satarak para kazandı ve başarısı, NFT’lere kamuoyunun dikkatini çekti. NFT pazarı 2020 boyunca hızlı bir büyüme yaşadı ve değeri üç katına çıkarak 250 milyon dolara ulaştı. 2021’in ilk üç ayında NFT’lere 200 milyon dolardan fazla harcandı. 2021’in ilk aylarında, bir dizi yüksek profilli satış ve sanat müzayedesinden sonra NFT’lere ilgi arttı.

İsterseniz yazının okunabilirliğini korumak adına burada bir ara verelim. Ayrıca ikinci kısım içinde yazacak bir şeyler kalsın değil mi?

Bu arada yazıyı beğendiysen ve ufak bir destek atayım dersen aşağıdaki butonu çekinmeden kullanabilirsin. 🙂

Become a Patron!
PodcastAvatar NFT ( Değiştirilemez Jeton ) Konuşalım Biraz Kısım 1
Diabolikss Podcastcilik

Ayrıca yakın zamanda NFT ile ilgili podcast’i de Diabolikss Podcastcilik Youtube kanalım ve Spotify’da bulacaksınız. Beni bu ortamlardan takip etmiyorsan eğer takip edersen çok mutlu olurum.

Bu arada kullandığım kaynaklar Wikipedia / Medium 1 / Medium 2 / Medium 3